Zůstaň se mnou - kniha, i film, který nás donutí k zamyšlení

20.07.2015 19:12

Někteří z nás se zamýšlejí nad tím, co by se stalo, kdybychom padli do komatu, nebo bychom zemřeli více, jiní méně a někteří vůbec. Pokud patříte mezi ty, kteří o tom přemýšlí, rozhodně věnujte pozornost následujícím řádkům.

magazin.atlas.sk/spektrum/svetlo-na-konci-tunela-v-skutocnosti-neexistuje/747243.html

 

Filmu Zůstaň se mnou, originální anglický název zní If I stay, nebo-li Jestli zůstanu, jsem odolávala poměrně dlouho. Nakonec nyní, při jednom letním večeru a melancholické náladě jsem se rozhodla, že se na film vyprávějící příběh sedmnáctileté Mii, která se dostane kvůli automobilové nehodě do stavu těžkého bezvědomí a v němž astrálně putuje, podívám. A mohu říci, že chybu jsem rozhodně neudělala. Tento film stojí za shlédnutí, vřele ho doporučuji, protože dokonale nutí k zamyšlení, jak bychom se rozhodli my, zda zůstat zde, dostat druhou šanci a žít, nebo se rozhodnout z těžkého bezvědomí přejít do světla.

Musím se rozhodně zmínit, že příběh je o volbě. Poukazuje na to, co prožíváme všichni. Lásku, komplikované vztahy, těžká rozhodnutí, zda zvolit to, či ono, neboť víme, že obojí někdy nejde a musíme se rozhodnout jen pro jednu věc. Mia je velmi talentovaná a výjimečná mladá slečna, která miluje violoncello. Je její životní láskou a ta přetrvává, i když potká mladého hudebníka Adama. Protože však má cíle a svůj talent chce dále rozvíjet a uplatnit i v budoucnu, rozhodne se, že se přihlásí na univerzitu, která jí má co nabídnout, jenže je ve zcela jiném státě v Americe. Vše se ale v jedné jediné vteřině tragicky změní. Mia přijde o svoji rodinu a sama se dostává do těžkého bezvědomí. Její duše slyší a vidí vše, co se okolo jejího těla děje, vidí své prarodiče, příbuzné, kamarády, i Adama. Ví, že její rodina zemřela a nyní je jen a jen na ní, zda zvolí jít za nimi do světla, nebo zůstat zde se svým milovaným Adamem, příbuznými, kamarády a láskou pro violoncello. 

V životě se někdy naskytnou opravdu nelehké situace, kdy volit zkrátka musíme. Tento film doporučuji všem, kteří se někdy zamýšleli nad tím, kdyby se dostali do stavu podobnému tomu, který prožila Mia, co by zvolili. I pokud jste se nezamýšleli a připadá vám to jako zajímavá myšlenka, nebo alespoň dobrý návrh na film, podívejte se a uvidíte. 

TOPlist

Kontakt

Záhady,tajemna a nevysvětlitelné zahadyatajemna@gmail.com