Svatojánská noc se blíží! Již z 23. na 24. 6. nás čeká jedna z nejmagičtějších nocí v roce!

21.06.2016 10:33

Svatojánská noc má zvláštní magický nádech. Každý rok připadá na stejné datum, z 23. 6. na 24. 6. Co je vlastně Svatojánská noc zač a proč je tolik opředena magií a kouzly?


Křesťanská oslava letního slunovratu

O Svatojánské noci se již po tisíciletí slaví především letní slunovrat. Jedná se o období, kdy je Slunce na vrcholu své moci, má vůči rovníku nejostřejší úhel. V tento okamžik dosahuje nejsevernějšího bodu své pomyslné dráhy, tedy obratníku Raka. Oslavy slunovratů se konají po celém světě, bez ohledu na to, o jakou kulturu se jedná. Důvodem těchto oslav je uvítání delšího dne a nejkratší noci, teplého období, větší úrody a tím pádem i více potravy. Různé kultury tento den považují za den, kdy jsou jim Bohové naklonění.

Proč noc Svatojánská?

Svatojánské noci se neříká noc Svatojánská jen tak. Svátek jména Jan připadá v kalendáři na 24. 6. Svatojánská noc se tedy nazývá podle svatého Jana Křtitele, jehož otcem byl jeruzalémský kněz Zachariáš a matkou Alžběta, příbuzná Panny Marie. Tento kazatel, který prorokoval příchod Krista, je dodnes uctíván právě o letním slunovratu oslavou Svatojánské noci.

Magie a kouzla svatojánské noci

Lidé již od pradávna věřili, že Slunce, které o letním slunovratu putuje po obloze, na chvíli odvrátí tvář od země, a tak mají šanci se sem dostat bytosti z jiných světů. Prý se otvírají jeskyně, země a slůje, vydávají své poklady, byliny a rostliny získávají v tuto jedinečnou noc magickou sílu. Traduje se, že kdo se do lesů v noci vydá hledat kouzelné zlaté kapradí a najde ho, porozumí řeči zvířat, může se stát neviditelným, najít ukryté poklady a již nastálo ho bude doprovázet jen samé štěstí.

Byliny natrhané večer 23. 6., nebo ráno 24. 6., mají mít magickou moc. Již několik století se proto používají do lektvarů a léčivých nápojů.
Dívky věřily, že devatero bylin, které si natrhají o půlnoci na louce a spletou do věnečku, uloží následně pod polštář, jim umožní spatřit svého budoucího manžela.

Samozřejmostí bylo pálit ohně, do nichž se vhazovala košťata. Oheň totiž chrání. Ohořelé kousky dřeva následně sloužily jako magický předmět, který měl dopomoci k prosperujícímu hospodářství.

Dodnes se tyto tradice uchovaly, i když ne v takové míře. Zkuste se ale podívat, zda se v místě vašeho bydliště náhodou nekoná pálení o Svatojánské noci. Tato noc je opravdu velmi magická, proto by byla nesmírná škoda připravit se o úžasný prožitek z ní.  


TOPlist

Kontakt

Záhady,tajemna a nevysvětlitelné zahadyatajemna@gmail.com