Smírčí kříže - připomínka dávných tragédií

11.02.2017 14:02

Na našem území je spousta míst, kde se udály nějaké tragédie. Na takových místech byly vybudovány takzvané smírčí kříže. Ty sloužily a na mnoha místech dodnes slouží jako upomínky dávných neštěstí. Proč to tak je, si povíme níže.

Dřímá-li hluboko ve vás dobrodruh, vydejte se na toulky po Česku. Na rozcestí polí a u lesů můžete najít kříže, které jsou zhruba okolo jednoho metru vysoké. Bývají na nich nápisy, nebo obrázky (sekery, luky, šípy, meče, kuše, nože – obvykle svědčí o vraždě), vyobrazující události, které se na místě, kde kříž stojí, udály. Jedná se o tzv. smírčí kříže, kterých se na našem území nachází zhruba okolo dvou tisíc. Všechny pocházejí z hruba ze 14. století a dříve jich Česko, Morava a Slezsko bylo plné. Nyní se jedná jen o zlomek.

Občas se o činech dochová po několik století i pověsti. Mezi lidmi se říká, že tato místa jsou plná negativní energie. To potvrzují i proutkaři. Ti radí těm, kdo jsou citlivější, aby se podobným místem vyhýbali velkým obloukem.

Neštěstí nedaleko Žamberka

Ve východních Čechách u bývalé cesty z Verměřovic poblíž Žamberka jeden smírčí kříž také najdeme. Pověst vypráví, že se tudy kdysi večer vracela dívka s kolovratem a stoličkou z přástev domů. Její milý se schoval a chtěl svoji dívku překvapit, avšak jeho úmysl byl věru nešťastný. Když ji chtěl polekat, dívka se vyděsila tak, až hocha udeřila stoličkou do hlavy a ten padl ihned mrtev k zemi. Na pískovcovém kříži, který dodnes na místě tragédie stojí, je vyryto ruční vřeteno s přízí. Údajně se okolo kříže má zjevovat duch nešťastné dívky, která nenašla klidu, neboť lituje svého činu.

Souboj na život a na smrt

U Dvořiska, v choceňském lese, v místě, kterému se mezi místními přezdívá V Hrobce, stojí dva smírčí kříže. Pověst vypráví, že se dva mladí myslivci z vesnice zamilovali do stejné dívky. Ačkoliv byli dobří přátelé, láska k dívce byla silnější, a protože se ani jeden své lásky nechtěl vzdát, rozhodli se spor spolu vyřešit jednou pro vždy. Oba byli znamenitými střelci. V lese si odměřili určitou vzdálenost, přiložili pušky ke svým lícím a vystřelili. Přesně tam, kam dopadla jejich těla, dodnes stojí smírčí kříže.

Smrt krásné Veroniky

Další tragédie se stala kousek od Děčína. Nádherná obchodnice Veronika byla mezi hochy velice žádaná. To však neunesla její kamarádka. Zvláště, když se s Veronikou začal bavit mladík, který se líbil její přítelkyni. Ta se proto rozhodla se Veroniky zbavit. Počkala si na ni a zavraždila ji. Na místě Veroničina skonu dodnes stojí smírčí kříž.

Mezi smírčími a pamětními kříži je rozdíl

Pamětní kříže jsou lehce rozdílné od křížů smírčích. Pamětní kříže připomínají také místa dávných neštěstí, ale ne vražd. Připomínají kupříkladu neštěstí, kde se někdo utopil, nebo nešťastně spadl. Také připomínají místa, kde došlo k přepadení pocestných, nebo převrácení vozu. Příkladem je kříž stojící poblíž Plzeňska, na cestě z Bukové směrem k České Lípě.

Podle pověsti touto cestou jel rolník, jehož vůz narazil na výmol. Celý vůz se převrátil a rolník spadl tak nešťastně, že se na místě zabil.

Blízkost křížů nevyhledávejte!

Ti, kteří milují stanování, či spaní pod širákem, by neměli poblíž smírčích a pamětních křížů ulehat. Pokud by se vám zadařilo usnout, neměli byste pěkné sny a možná by vám nebylo ani dobře.
V dávných dobách se věřilo, že bylinky nasbírané poblíž těchto křížů mají velkou moc. Proto se přidávaly do nejrůznějších lektvarů a odvarů. My vám nic podobného nedoporučujeme. Nechte tato místa dávných tragédií odpočívat.
 

TOPlist

Kontakt

Záhady,tajemna a nevysvětlitelné zahadyatajemna@gmail.com