Mystičtí havrani – převádí zemřelé na druhý břeh?

15.02.2017 12:28

Z některých zvířat jde vskutku respekt. Nemluvíme zde o dravých tygrech, nebo mohutných gorilách, nýbrž o zvířatech opředených mystičnem. Takovými jsou i havrani a vrány. Říká se o nich, že jejich úkolem je převádět zesnulé na druhý břeh. Skutečně mají takové poslání?


Když někdo spatří havrana, nebo vránu, obvykle z tohoto ptactva má respekt. Budí ho v nás snad jejich černá barva, nebo temná kukadla? Či tajemné krákorání, které nám mnohdy nahání hrůzu?
Havrani, krkavci i vrány jsou již od pradávna považováni za tajemné ptáky, kteří sloužili čarodějnicím, vyskytovali se poblíž hřbitovů a vůbec jsou spojeni s magií. Proč v nás tato zvěř budí tak podivné pocity?
Jsou oprávněné?

Komunikují s jinými světy


Podle šamanů dávných dob jsou právě havran, krkavec a vrána ptáky, kteří mají schopnost komunikovat s jinými světy, konkrétně s oním světem. Havran má dokonce za úkol převádět zesnulé na druhý břeh. Indiáni věří, že právě havrani znají dokonale cestu k bráně smrti. Podle havranů lidé mohou být schopni určit, kdy odejde jejich milovaný na věčnost. Pokud havran prolétne po levici člověka, brzy se prý setká se smrtí a nemusí to být ve smyslu tom, že on sám zemře, ale možná si smrt přijde pro někoho z jeho okolí.

Jejich smrt přináší smůlu


Asi jste ještě nikdy nespatřili mrtvého havrana, vránu, nebo krkavce. Není divu. Mezi lidmi se dodnes traduje, že zabít jednoho z těchto ptáků by přineslo smůlu. Pro svoji inteligenci se tito ptáci řadí mezi nejinteligentnější zvířata vůbec. Využívána jsou k proroctví. Jejich pírka jsou užívány jako talismany. Jsou nesmírně vzácná. Ten, kdo by si dovolil zabít havrana, je zejména mezi indiánskými kmeny rovnou hoden zavržení. Věří se, že jejich mršina totiž přináší neklid, zlobu a válku.

I u nás najdeme místa, kde se havrani slétají ve velkém. Mezi takové lokality patří Kralupy nad Vltavou, Veltrusy, Nymburk a Ostrava. Slétají se za soumraku ve velkých hejnech a mocně krákorají. Má to snad cosi znamenat, nebo se jen tito ptáci mezi sebou o čemsi hádají? 

TOPlist

Kontakt

Záhady,tajemna a nevysvětlitelné zahadyatajemna@gmail.com