Malý Bastard - bylo auto Jamese Deana prokleté?

03.03.2017 12:01

Mladý americký herec, James Dean, asi navždy zůstane legendou. Neustále jsou však otazníky okolo jeho smrti. James se zabil ve svém autě, sportovním Porsche Spyder 550, které nazýval Malý Bastard. Ti, kteří s autem přišli do styku, hovoří o tom, že bylo prokleté! Co je na tom pravdy?

Vše začíná příběhem malého chlapce, Jamese, který vyrůstá na farmě. Jeho život není právě šťastný. Otec je pracovně velmi vytížený a Jamesova matka již dávno zemřela, takže vyrůstá se svým strýcem a tetou. Svůj život začne naplno žít až tehdy, když se odstěhuje do Los Angeles kvůli studiím práv. Jeho velkým koníčkem se stane divadlo, kvůli kterému také později od studií upustí. Odchází do New Yorku, kde se brzy stává hvězdou. Jeho úspěch mu konečně umožňuje pořídit si to, co má ze všeho nejraději, drahá sportovní auta. Jenže právě tato láska se mu stane osudnou!

Podivné Porsche

James si nejdříve pořizuje Porsche Speedster 356 kabriolet. Jezdí s ním velmi dlouho. Vyměňuje ho za rychlejší auto teprve až tehdy, kdy autu doslouží motor. Jeho nástupcem se stává stříbrné Porsche Spyder 550. James je z něj unešený, neboť je velice rychlé a navíc unikátní, protože právě těchto sporťáků bylo vyrobeno na světě pouze devadesát kusů. Jeho přátelé z auta již tak nadšení nejsou. Jako první ho spatří Jamesův přítel, anglický herec Alec Guinness. Ten Deana upozorní, že se v blízkosti auta necítí dobře a má dokonce pocit, jakoby mu někdo našeptával. Prosí ho, aby do něj nesedal, James se však jeho slovům pouze směje. Dean se rozhoduje dodat autu ještě více šmrncu. Chce ho ještě více sportovně vylepšit, a tak ho svěří do rukou automobilového návrháře George Barrise. Ten uvádí, že během prakticky malých úprav jsou s autem problémy, které si neumí vysvětlit. „Za svůj život jsem přišel do styku s mnoha auty, ale žádné na mě nepůsobilo tak, jako Porsche Spyder. Měl jsem z něj nesmírně špatný dojem.“ Uvádí Barris. Auto se totiž před natíráním sesouvá ze zvedáků a naráží do zdi. Stejná příhoda se opakuje v roce 1977, kdy se vyrábí replika Malého Bastarda kvůli filmu o Deanově životě. Je to jen náhoda?

Umanutost ho stojí život

Ačkoliv Deanovi všichni jeho přátelé radí, ať se auta co možná nejdříve zbaví, Dean je neposlouchá. Malého Bastarda, jenž dostal tento název po postavě, kterou James ztvárnil ve filmu Gigant, přímo zbožňuje a chce zjistit, co umí. Rozhodne se proto zúčastnit se automobilových závodů. 30. září 1955 se Dean a jeho mechanik, Němec Rolf Wütherich, vydávají do kalifornského města Salinas. V té době James vlastní Porsche pouhých devět dní. Když se přiblíží ke křižovatce Route US 466 a silnice číslo 41, oba si všímají černobílého Fordu Tudor, který se řítí přímo na ně. Oba si myslí, že je řidič Fordu vidí, ale to se mýlí. Ve 137 kilometrové rychlosti auto naráží do Porsche Spyder. Wütherich i řidič Fordu přežijí, ale Dean svým zraněním podléhá. Vzalo si snad prokleté auto hercův život úmyslně? A proč James, i když věděl, že všichni z Malého Bastarda měli špatné pocity, své přátelé neuposlechl a byl jím jako uhranutý? 

TOPlist

Kontakt

Záhady,tajemna a nevysvětlitelné zahadyatajemna@gmail.com