Jakub Krčín – uzavřel pakt s ďáblem, nebo je sám Satanem?

17.02.2017 12:07

Jakub Krčín je zajisté dodnes jednou z nejzáhadnějších postav českých dějin. Záhadný rybníkář zvládl to, co se doposud nikomu nepodařilo. Dodnes prý jeho ztrápená duše bloudí po jižních Čechách. Je to jeho prokletí za obchodování s temnými silami?

Trocha historie

Jakub přichází na svět do nemajetné rodiny 18. července 1535 jako druhý z pěti dětí. Ačkoliv je velice chytrý a má na studia na Karlově univerzitě talent, musí je přerušit, neboť na ně nemá peníze. Již v té době ho děsí představa, že by svůj život měl prožít v chudobě a bídě. I když je ze šlechtického rodu, rozhodne se nastoupit ve svých 21 letech do učení k Vilému Trčkovi z Lipé, aby se stal nádvorním a panským hospodářem. Krčínova talentu ve vykonávání úředničiny (dohlíží na lesy, louky, rybníky a poddané) si brzy všimne purkrabí z Krumlova Jan Vamberský z Rohatce. Tento muž jmenuje Krčína svým zástupcem. Ten je šťastný za šanci, kterou dostal a usmyslí si, že postaví největší rybník v České republice. Jenže, Krčín jde údajně přes mrtvoly. Dokonce se mu podaří sesadit i Vamberského a právě Jakub se stává novým purkrabím. Prý je schopen zbavit se každého, kdo mu stojí v cestě.

Poddaní Krčína nesnáší

Těžko říci, zda si šlechtický, ale přitom kdysi chudý synek snaží obhájit své místo, nebo v sobě krutost má zakořeněnou, v každém případě vládne nesmírně pevnou rukou. Odhaluje podvody a tvrdě je trestá, zvyšuje poplatky, kde může, staví nové mlýny, ovčárny, stáje, ale i pivovary. Své poddané trestá za každý přestupek, někdy i neúměrně tvrdě – šibenicí. Pokud někdo pytlačil, či ukradl rybu, byla mu useknuta ruka, nebo vydloubnuto oko, ba dokonce byl pověšen. Stejný přístup má však i ke svým úředníkům, kteří udělají chybu.

Nevěrník a zmetek každým coulem

Krčín nežije vzorným životem. Peníze si užívá a většinou je všechny propije. Brzy se tak dostává do finančních potíží, jinými slovy dluží, kde může. Svůj finanční problém řeší ale poměrně jednoduše. Ožení se se starší (o celých 30 let) a velice zámožnou vdovou Dorotou Slepičkovou z Krumlova. Modlí se, aby co nejdříve zemřela, to se mu však nesplní. Za svazku s Dorotou však není věrný. Svede manželku P. Kořenského z Terešova, zároveň je ve stejném roce pobodán V. Čejkovským za svedení jeho manželky. Kořenský se rozhodne nevěru své ženy tvrdě ztrestat. Markétu Kořenskou nechá zazdít ve tvrzi ve Svébozích. To ale prý nakonec dopadlo dobře. Kdosi podplatil havíře, aby Markétu z tvrze dostali, což se nakonec podařilo. Odvezli ji neznámo kam.

Kdo stojí za jeho úspěchy?

Krčín je na svém vrcholu. Zbavuje se všech nepohodlných a jeho pozice roste do nebeských výšin. Roku 1569 se stává správcem celého rožmberského panství a jeho sen o postavení největšího rybníku v Čechách se konečně může splnit. V tu dobu se okolo Jakuba začínají šířit zvěsti, že za jeho úspěchy nejspíše nestojí nikdo jiný, než sám ďábel. Krčín do práce dává vše. Brzy vzniká množství rybníků, které v Čechách do té doby nemělo obdoby. Záhy vznikají i dva největší rybníky na našem území – Svět a Rožmberk. Kvůli Světu se musí zbořit půlka Třeboně. Rožmberk je největším rybníkem u nás až dodnes. Krčínovi sil neubývá, a proto se mezi lidmi začne šířit zpráva o tom, že mu musí pomáhat sám Satan.

Všechny práce probíhají nezvykle rychle

Po dostavení obou rybníků se Krčín zmocňuje Sedlčan a několika okolních vsí. Začíná stavět další vodní hráze, tentokrát v Křepenicích. Lidem nad rychlostí, s jakou vodní díla staví, zůstává rozum stát. Vše vystaví do pouhých tří dnů! Říká se, že uzavřel smlouvu s ďáblem. Pokud ďábel vystaví to, co po něm Krčín požaduje do svítání třetího dne, Jakubova duše propadne peklu. V noci prý obyvatelé skutečně slyší prazvláštní burácení, které se nepodobá ničemu lidskému. Krčín se začíná obávat o svoji duši, protože čert prý má dílo skoro dokončené. Krčínovi se ho však podaří obelstít. Sežene si kohouta, který zakokrhá dříve, než čert umístí poslední kámen před svítáním. Čert prý mizí v pekle a kámen zůstává ležet na místě, kde prý spočívá až dodnes.

Štěstí mu jeho život nepřinesl

Po pěti letech od vystavení Hrádku umírá Krčínova žena Dorota. Jakub si proto najde o 30 let mladší ženu Kateřinu Zelendarovou a pomýšlí na dědice. S Kateřinou se snaží o chlapce, ale místo toho se jim narodí sedm dcer. Při té sedmé Kateřina ihned po porodu umírá. Jakub je údajně zdrcen a stěhuje se z Hrádku pryč na zámek v Obděnicích. V tamějším kostele nechává vybudovat svoji hrobku. Smůla ho prý ale doprovází nadále. Přichází o své panství v Sedlčanech. Jen co sepíše závěť, umírá a má být pochován v hrobce, kterou si nechal postavit. Přesné datum jeho smrti však není známo.
Dodnes chybí na hrobce datum Krčínova úmrtí. Navíc, když se v roce 1890 hrobka otevře, všichni jsou zděšeni. Krčínovi ostatky v ní jaksi chybí. Pátrání po jeho těle probíhá až do roku 1944.
Neví se, kde přesně je Krčín pohřbený. Objevují se jen spekulace, že možná skonal u dcery Anny Kateřiny v Mitrovicích a tedy, že Krčín je pohřben v kostele svatého Vavřince. Pravdu se nejspíše nikdy nedozvíme. Nabízí se zde i možnost, že Krčínovo tělo si vzal sám ďábel...

TOPlist

Kontakt

Záhady,tajemna a nevysvětlitelné zahadyatajemna@gmail.com