Fenomén EVP, aneb, když k nám zesnulí promlouvají!

09.02.2017 12:09

Zapnete si rádio a najednou uslyšíte zvláštní zvuky. Jako kdyby někdo šeptal a snažil se vám něco sdělit. Je to vůbec možné? Kdo a co se nám snaží říct? Vypadá to, že naši milovaní zesnulí si našli cestu, jak své drahé pozůstalé kontaktovat. Skrze elektroniku. Vítejte ve světě EVP!


Co je to EVP?

EVP je zkratka od anglického názvu electronic voice phenomen, což v překladu do naší mateřštiny znamená fenomén elektronického hlasu. Jedná se o záznam hlasu ze světa zesnulých na jakékoliv elektronické zařízení, kupříkladu magnetofon, diktafon, rádio, televizi, webkameru a mnoho dalšího. EVP je vlastně způsob zensulých, jakým se snaží spojit se světem živých. Tyto hlasy se objevují zcela náhodně a bývají útržkovité. Odpovídají na otázky, nebo říkají pouhá slova, či fráze. Běžným sluchem je slyšet nemůžeme.


Objeveno v roce 1941

Jako první se s fenoménem elektronického hlasu setkává Attila Von Szalay, americký fotograf, který poslouchal rádio a náhle z něj zaslechl jakési zvláštní hlasy. Pokusil se je zaznamenat, což se mu podařlo. Věřil, že se jedná o hlasy zesnulých. Od té doby pořádal sezení, kde zaznamenával podobné hlasy. Vždy přiložil podomácku vyrobený přístroj složeny z mikrofonu a nahrávacího zařízení. Szalay zaznamenal spoustu zvuků, které nebyly běžně slyšitelné při sezení. Z toho usoudil, že se jedná o hlasy zesnulých.


Místo zpěvu ptáků hlasy rodičů

Další, komu se podařilo zachytit EVP, byl švédský malíř Friedrich Jüngerson. V roce 1959 nahrával na pásku ptačí zpěv, který ho uklidňoval. Najednou uprostřed skladby zaslechl hlasy svých zesnulých rodičů. Hlasy údajně volaly jeho jméno. Jüngerson po této zvláštní zkušenosti nahrávání EVP zcela propadl. Jednoho dne se mu prý skutečně podařilo nahrát zcela jasně hlas jeho matky.

K Jüngersonovi se časem přidal i jeho dlouholetý přítel a kolega ze švédské univerzity Uppsale, psycholog Konstantin Raudive, původem z Lotyšska. Ten zhotovil přes 100 000 nahrávek, které sám označil jako „spojení s lidmi bez těla“.
Nahrávky byly velice pečlivě zkoumány v laboratořích a výsledek byl překvapující. Bylo prokázáno, že skutečně obsahují zcela zřetelná slova.

Můžeme se spojit i s bytostmi


EVP prý neslouží jen ke kontaktování se s mrtvými, ale také k různé komunikaci i s bytostmi z jiného světa. Jsou uváděna kupříkladu spojení s vesmírnými bytostmi. Jejich hlasy jsou údajně o něco jasnější a hlubší, než u hlasů zesnulých. Jejich nositelé používají neznámá slova a působí velice vyspěle. Dále také je ale možné slyšet astrální bytosti, které se naopak projevují kvílením, šramocením a všeobecně jsou považovány za nebezpečné a neohrabané.

EVP je snadné nahrát


Chcete-li sami zkusit zaznamenat nějaký EVP hlas, najděte si klidnou místnost. Připravte si CD, kazeťák, diktafon, či počítač. Podmínkou je, že přístroj musí mít mikrofon. Také je dobré myslet na poněkud větší paměť. Nahrávat doporučujeme vždy ve stejnou dobu.

Zpočátku se představte a nechte přístroj nahrávat zvuky současně s televizí, či rádiem v pozadí. Po hodině zařízení vypněte a záznam si přehrajte. Pokud na zařízení bude nějaký vzkaz, bude nejspíše stručný. Budete potřebovat dobrý sluch, ale také vytrvalost.

Bytosti se samozřejmě nemusí ozvat hned napoprvé, ale jakmile se vám jednou ozvou, nejspíše se budou ozývat pravidelně. V pokročilém stádiu nahrávání se bytostí můžete již vyptávat na různé otázky. Dejte jim dostatečný prostor na odpověď. Uvidíte, že dostanete to, co chcete.
 

TOPlist

Kontakt

Záhady,tajemna a nevysvětlitelné zahadyatajemna@gmail.com