1. část - 10 hororů, které se inspirovaly skutečnými událostmi

10.09.2017 21:58

Noční můra v Elm Street (1984)

 

Skutečný příběh:

Přestože je příběh sám o sobě zcela smyšlený, spisovatel – režisér Wes Craven přiznává, že byl alespoň částečně inspirovaný článkem v LA Times, kde se psalo o skupině kambodžských přistěhovalců, kteří zemřeli noční můrou.

Kletba z temnot (2012)

 

Skutečný příběh:

Režisér Ole Bornedal říká, že příběh dybbukové krabice se stala jeho inspirací pro film. Židovský folklor uvadí, že dybbuk je zlomyslný duch, který může existovat. Mnozí majitelé jedné krabice, která šla na prodej přes eBay, si stěžovali na zvláštní jevy okolo ní.

Hory mají oči (1977-2007)


Skutečný příběh:

Wes Craven napsal tento scénář poté, co se inspiroval legendou Alexandra „Sawneyho“ Beana. Ten v 16. století založil v jeskynních svůj vlastní klan. Žili zde 25 let a předtím, než byli nalezeni a zabiti, zabili podle odhadů okolo 1000 lidí.

Dětská hra (1988-1991)

 

Skutečný příběh:

Scénarista Don Mancini se inspiroval příběhem sestry, která údajně proklela stvořitele Roberta Eugena Otta a přeměnila jednu z jeho dětských panenek na noční můru (prokletá panenka Robert).

V zajetí démonů (2013)

 

Skutečný příběh:

Ed a Lorraine Warrenová byli vyšetřovatelé, kteří tvrdí, že vyřešili přes 10 000 případů za celý svůj život. Jedním z těch případů byl případ rodiny Perronů, jejichž nový dům na Rhode Islandu byl pronásledován zlou čarodějnicí zvanou Bathsheba Sheran, která zde žila v 19. století.

V moci ďábla (2005)

Skutečný příběh:

Film inspirovaný případem 16 leté německé dívky – Anneliese Michel. Po závažném epileptickém záchvatu začala trpět intenzivní depresí a sebevražednými myšlenkami. Poté, co byla přijata do psychiatrické léčebny, začala zbožná teenagerka slyšet hlasy a mít nenávist k náboženským objektům. Trvalo 10 měsíců, než se začala tímto případem církev zabývat a Michel zemřela krátce potom kvůli podvýživě.

3:15 zemřeš

Skutečný příběh:

Případ, který řešili manželé Ed a Lorraine Warrenová. Kniha, podle níž byl příběh vytvořen (od Jay Anson) je údajně založená na zkušenostech skutečné rodiny Lutzových. V průběhu let bylo mnoho soudních sporů o legitimitě příběhu. Pověsti naznačují, že Warrenovi a Anson udělali vše a že se vše zakládá na skutečných událostech.

Psycho (1960-1998)

 

Skutečný příběh:

Robert Bloch se inspiroval příběhem masového vraha Eda Geina, který vraždil ženy ve Wisconsinu. Bloch nepoužil Geina jako šablonu pro svůj příběh. Začal psát svůj román v době, kdy Eda Geina zatkli. Když se zprávy o jeho zatčení dostaly k němu, vyvolalo to Blochovu představivost.

Vymítač ďábla (1973)

 

Skutečný příběh:

Kniha Williama Petera Blattyho byla inspirovaná případem chlapce Rolanda Doe (pseudonym), který mu byl dán, když byl údajně v roce 1949 posednut. Katolická církev byla tímto přivedena k exorcismu. V té době se všichni shodli, že Doe trpěl extrémním, nediagnostikovatelným duševním onemocněním.

Texaský masakr motorovou pilou (1974-2013)

 

Skutečný příběh:

Ačkoli je film smyšlený, postava Leatherface je částečně založena na skutečném sériovém vrahovi Edu Geinovi. U něj v domě bylo nalezeno devět masek vyrobených z lidské kůže, když ho zatkli.

 

 

 

Omlouváme se za případné chyby v textu. 

TOPlist

Kontakt

Záhady,tajemna a nevysvětlitelné zahadyatajemna@gmail.com