Hrad Zvíkov - tajemstvím opředený hrad tyčící se na skále nad přehradou

07.04.2015 15:09

Protože již máme duben a všechny hrady a zámky se otvíraly již prvního dne tohoto měsíce, rozhodně byste měli vyrazit třeba na Zvíkov, který je záhadami přímo opředený. Tento hrad skrývá mnohá tajemství, která stojí minimálně za prohlídku.

 

Hrad Zvíkov se nachází nad Orlickou přehradou na soutouku Vltavy a Otavy. Ve 13. století se stal hradem českých králů, nicméně postaven byl již asi mnohem dříve, neboť záznamy jsou o něm již z dob Keltů. Hrad Zvíkov byl naprosto úžasně postaven, poblíž rýžoviště zlata a významných obchodních cest. Není proto divu, že Zvíkov byl zastávkou pro obchodníky, vracející se z kulturních cest, obchodních cest a podobně.

 

Věž Markomanka 

Největší Zvíkovskou záhadou je věž Markomanka. Její původ je nejasný. Nikdo neví, kdy byla postavena a kým byla postavena, ani z jakého důvodu. Velice zvláštní jsou znaky, které jsou na celých kamenných kvádrech, ze kterých je věž postavena. Průvodce většinou vysvětluje znaky tak, že je na kvádrech zanechaly pracovníci kamenické huti při stavbě Markomanky. To je jistě z části pravda, neboť pracovníci huti takové značky na svých dílech skutečně zanechávaly, ovšem nikdy ne v takovém množství a tak blízko sebe, proto je velice pravděpodobné, že jejich význam je zcela jiný již jen z důvodu toho, že tyto značky, které jsou na Zvíkově, jsou v naší zemi zcela neznámé. Hodně se tyto značky podobají runám, které používali Germáni. Opět je tu však malý háček. Žádná runa, i když jich je několik řad, neodpovídá těm, které jsou na Zvíkovském hradě. Další variantou je, že se možná jedná o speciální Keltské písmo. Tajemné znaky a jejich význam nám nejspíše zůstanou navždy utajeny. Domněnkou je, že možná slouží k odhánění zlých sil z tohoto hradu.

 

Tajemné síly

V Korunní síni, která je součástí hradu a kde kdysi byly ukryty korunovační klenoty, než se přesunuly na Karlštejn, jsou na zemi dlaždice, ze kterých srší neskutečná energie. Citlivější jedinci ji velmi dobře vnímají. Technika je na ni enormně citlivá, dokonce mnohdy až tak, že po kontaktu s touto energií je definitivně zničená.

Toto místo se zřejmě vyplatí nechat v klidu, neboť kupříkladu filmaři, kteří se zde rozhodli natáčet film Marie Růžička za rušení klidu tohoto místa zaplatili daň nejvyšší. Do roka od natáčení hlavní hrdina tohoto filmu spáchal sebevraždu a režisér zemřel za podezřelých okolností.

Na hradě Zvíkov se také má objevovat tzv. Zvíkovský rarášek. Jedná se o zvláštního tvora podobného malému mužíkovi a skřetovi, který leze po Zvíkovských stěnách a páchá různé škodolibosti. Možná právě s ním souvisí tajemné značky, které by mohly pomáhat lidem při správném používání chránit se před raráškem.

 

Pokud se na Zvíkov chystáte, nebojte se. Tamnější příroda přímo láká k návštěvě. Spojte příjemné s užitečným a tajemným a užijte si výlet na Zvíkov.

TOPlist

Kontakt

Záhady,tajemna a nevysvětlitelné zahadyatajemna@gmail.com